MCQ Question Bank on Indian Penal Code for Exams [500+ Objective Questions with Answers]- Part 3

Share & spread the love

For Question No. 1 to 100, click here.

For Question No. 101 to 200, click here.

201. On refusal to disclose the name and address of the printer is dealt under-

A. Section 489 D of IPC

B. Section 489 E of IPC

C. Section 490 of IPC

D. Section 491 of IPC

Ans. C

202. Which of the following section of the IPC does not affect the provisions of any Act for punishing mutiny and desertion of officers, soldiers, sailors or airmen in the service of the Government of India or the provisions of any special or local law?

A. Section 3 of IPC

B. Section 4 of IPC

C. Section 5 of IPC

D. Both (A) and (C)

Ans. C

203. The law of contempt is exercised in case of:

A. contempt committed in facie curiae

B. contempt committed in generalia specialibus non derogrant

C. contempt committed in ultra vires

D. contempt committed in ad hoc

Ans. A

204. Robbery is dealt under-

A. Section 391 of IPC

B. Section 392 of IPC

C. Section 393 of IPC

D. Section 394 of IPC

Ans. B

205. False statement in connection with elections is dealt under-

A. Section 170 G of IPC

B. Section 171 G of IPC

C. Section 172 G of IPC

D. Section 173 G of IPC

Ans. B

206. Promoting enmity between classes in place of worship, etc. is dealt under-

A. Section 153A of IPC

B. Section 154A of IPC

C. Section 155A of IPC

D. Section 156A of IPC

Ans. A

207. A, surgeon, in good faith communicates to a patient his opinion that he cannot live. The patient dies in consequence of the shock.

A. A is guilty as he should have withheld the communication

B. A is not guilty as he rightly discharged his duties

C. A is not guilty as he did not give any false hopes

D. Both (B) and (C)

Ans. D

208. The defendant was set to watch his master’s premises. He saw a man on the garden wall and hailed him and then shot at him aiming at his legs. He missed and shot the deceased whom he had not seen.

A. the defendant is justified in shooting the deceased

B. the defendant is guilty of manslaughter

C. the defendant is not guilty as his own life was danger

D. none of them

Ans. B

209. The motive under section 81 of IPC should be:

A. prevention of harm to person

B. prevention of harm to property

C. both (a) and (b)

D. either (a) or (b).

Ans. D

210. ‘Infancy’ as an exception has been provided under:

A. section 80

B. section 81

C. section 82

D. section 84.

Ans. C

211. Section 82 of IPC provides that nothing is an offence which is done by a child under:

A. six years of age

B. seven years of age

C. nine years of age

D. ten years of age.

Ans. B

212. Section 82 of IPC enunciates:

A. a presumption of fact

B. a rebuttable presumption of law

C. a conclusive or irrebuttable presumption of law

D. none of the above.

Ans. C

213. A person is stated to be partially incapax under section 83, IPC if he is aged:

A. above seven years and under twelve years

B. above seven years and under ten years

C. above seven years and under sixteen years

D. above seven years and under eighteen years.

Ans. A

214. Section 83 of IPC lays down:

A. a presumption of fact

B. an inconclusive or rebuttable presumption of law

C. conclusive or irrebuttable presumption of law

D. irrebuttable presumption of fact.

Ans. B

215. Section 82 of IPC lays down the rule of:

A. wholly incapax

B. partially incapax

C. both (a) & (b)

D. either (a) or (b).

Ans. A

216. Under section 82 & section 83 of IPC an offence is punishable if it is done by a child:

A. of below seven years of age

B. of above seven years of age but below twelve years if he has not attained sufficient maturity and understanding

C. of above seven years of age but below twelve years having attained sufficient maturity and understanding

D. all the above.

Ans. C

217. Which of the following pair is not correctly matched:

A. Mens Rea – R. v. Prince

B. Necessity – D.P.P. v. Beard

C. Insanity – Mc’Naughten case

D. Intoxication – Basudeo v. State of Pepsu.

Ans. C

218. The maxim ‘actus non facit rea nisi mens sit rea’ means:

A. crime has to be coupled with guilty mind

B. there can be no crime without a guilty mind

C. crime is the result of guilty mind

D. criminal mind leads to crime.

Ans. B

219. “In every statute, mens rea is to be implied unless the contrary is shown.”:

This view was expressed in-

A. Sherras v. De Rutzen

B. R. v. Dudley & Stephen

C. Harding v. Price

D. R. v. Prince.

Ans. A

220. Which of the following is correct for the aforesaid:

I. The physical aspect of crime is actus reas.

II. The mental aspect of crime is mens rea.

III. The motive is the desire to commit crime

A. I & II are correct but III is not correct

B. only II & III

C. only II & III

D. all the above.

Ans. D

211. Section 84 of IPC provides for:

A. medical insanity

B. legal insanity

C. moral insanity

D. unsoundness of mind of any kind.

Ans. B

212. Irresistible impulse is a defence:

A. in India

B. in England

C. in India and England both

D. neither in India nor in England.

Ans. D

213. A hangman who hangs the prisoners pursuant to the order of the court is exempt from criminal liability by virtue of:

A. section 77 of IPC

B. section 78 of IPC

C. section 79 of IPC

D. section 76 of IPC.

Ans. B

214. Insanity as a defence means that a person at the time of doing an act, by reason of unsoundness of mind is incapable of knowing:

A. the nature of the act

B. that what he is doing is wrong

C. that what he is doing is contrary to law

D. either (a) or (b) or (c).

Ans. D

215. Which of the following is correct:

A. the burden of proof that the accused was not insane at the time of commission of offence is on the prosecution

B. the burden of proving that the accused was insane at the time of commission of offence is on the accused

C. there is a rebuttable presumption of fact that accused was insane at the time of commission of the offence

D. it is a matter of inference to be drawn by the court on the facts proved by the prosecution.

Ans. B

216. For unsoundness of mind, the impairment of the cognitive faculty of mind to escape criminal liability:

A. must be total

B. must be partial

C. both (a) & (b)

D. none of the above.

Ans. A

217. Intoxication as defence is contained in:

A. section 85 of IPC

B. section 86 of IPC

C. section 87 of IPC

D. both (a) & (b).

Ans. D

218. For a defence of intoxication, to escape criminal liability, the degeneration of mental faculties:

A. must be total

B. must be partial

C. both (a) & (b)

D. only (b) above is correct & (a) is incorrect.

Ans. A

219. For a defence of intoxication, to escape criminal liability, the intoxication:

A. can be self-administered

B. administered against his will or knowledge

C. should not be self-administered

D. all the above.

Ans. B

220. In cases where the act involves a specific mens rea, in cases of intoxication under section 86 of IPC:

A. the existence of mens rea is presumed

B. the specific mens rea is not presumed

C. the specific mens rea depends upon the attending circumstances & the degree of intoxication

D. none of the above.

Ans. C

221. The doctrine ‘volenti nonfit injuria’ is contained in:

A. section 87 of IPC

B. section 88 of IPC

C. section 89 of IPC

D. all the above.

Ans. D

222. The defence of ‘consent’ applies to:

A. private wrongs

B. public wrongs

C. both (a) & (b)

D. neither (a) nor (b).

Ans. A

223. The defence of ‘consent’ is restrictive in its applicability in cases involving:

A. alienable rights

B. inalienable rights

C. both (a) &(b)

D. neither (a) nor (b).

Ans. B

224. The defence of ‘consent’ is not available in cases of:

A. consent to cause death

B. consent to cause grievous hurt

C. both (a) & (b)

D. either (a) or (b).

Ans. C

225. Operation of consent to all offences, short of causing death intentionally, has been extended under:

A. section 88 of IPC

B. section 90 of IPC

C. section 91 of IPC

D. section 87 of IPC.

Ans. A

226. Under section 89 the consent in respect of infants under 12 years of age or persons of unsound mind:

A. can be given by their guardians without any restriction

B. can be given by the guardian subject to restrictions mutually agreed upon

C. can be given by the guardians subject to restrictions imposed by law

D. all the above.

Ans. C

227. The consent is not a valid consent under section 90:

A. if given under a fear of injury or misconception of fact

B. if given by a person of unsound mind

C. if given by a child below 12 years of age

D. all the above.

Ans. D

228. Consent given under compulsion arising out of threat of injury:

A. excuses the causing of death

B. excuses causing of any offence against the state punishable with death

C. both (a) & (b)

D. neither (a) nor (b).

Ans. D

229. The maxim ‘de minimus non curat lex’ means:

A. law would not take action on small & trifling matter

B. law does not ignore any act which causes the slightest harm

C. law would not take action in serious matters

D. all the above.

Ans. A

230. The principle ‘de minimus non curat lex’ is contained in:

A. section 92 of IPC

B. section 93 of IPC

C. section 94 of IPC

D. section 95 of IPC.

Ans. D

231. The right of private defence is contained in:

A. section 94 of IPC

B. section 95 of IPC

C. section 96 of IPC

D. section 98 of IPC.

Ans. C

232. The right to private defence is based on the natural instinct of:

A. self-preservation

B. self-respect

C. self-sufficiency

D. self-reliance.

Ans. A

233. The right to private defence is:

A. unrestricted

B. subject to restriction contained in section 99 of IPC

C. subject to restrictions contained in Chapter IV of IPC

D. subject to restrictions contained in any other provision of IPC.

Ans. B

234. Right to private defence is:

A. available under all circumstances

B. available where there is time to have the recourse to the protection of public authorities

C. available where there is no time to have recourse to the protection of public authorities

D. all of the above.

Ans. C

235. The law on private defence in India:

A. is the same as in England

B. is narrower than the one in England

C. is wider than the one in England

D. none of the above.

Ans. C

236. The right to private defence is available with respect to:

A. harm to body

B. harm to movable property

C. harm to immovable property

D. all the above.

Ans. D

237. Under section 98 right to private defence also is available against a:

A. person of unsound mind

B. person who does not have maturity of understanding

C. both (a) & (b)

D. neither (a) nor (b).

Ans. C

238. Every person has a right of private defence of his own body and the body of any other person against any offence affecting the human body, has been provided:

A. under section 96 of IPC

B. under section 97 of IPC

C. under section 98 of IPC

D. under section 99 of IPC.

Ans. B

239. Under Article 32 a writ petition can be made to the Supreme Court by a person who himself has suffered only. Under which of the following, a relative or friend of a person aggrieved can file a writ petition:

A. Habeas Corpus

B. Mandamus

C. Certiorari

D. all of the above.

Ans. A

240. The right guaranteed under Article 32 can be suspended:

A. by the Parliament

B. by the State Legislature

C. by the Supreme Court of India

D. when proclamation of emergency is in operation.

Ans. D

241. Petitions to the Supreme Court under Article 32 are subject to the rule of Res judicata except:

A. Quo Warranto

B. Habeas Corpus

C. Certiorari

D. Prohibition.

Ans. B

242. The right given by Article 32:

A. cannot be abrogated by the Act of Legislature

B. cannot be abrogated unless the Constitution itself is amended

C. can be altered by the State Legislature

D. none of the above.

Ans. B

243. The Supreme Court has power under Article 32 to issue directions or orders or writs in the nature of habeas corpus, mandamus, prohibition, quo warranto and certiorari:

A. only when there is a question of enforcement of a fundamental right

B. when there is a question of internal disputes among communal groups

C. when there is a question of election disputes

D. when there is a question of riotous situation.

Ans. A

244. Under which one of the following cases the traditional rule of filing petition only by the person aggrieved except in the case of habeas corpus is relaxed:

A. Trilokchand Moichand v. H.B. Munshi

B. Joginder Nath v. UOI

C. Rabindranath Bose v. UOI

D. Upendra Baxi v. State of UP.

Ans. D

245. Under Article 32:

A. time limit can be imposed on filing of petitions and so the Indian Limitation Act applies

B. there is no lower and upper limit. The party aggrieved must move the court at the earliest possible time and it is the discretion of the court to decide whether it is reasonable delay or not.

C. time limit can be imposed by council of ministers

D. all of the above.

Ans. B

246. According to Article 30 ‘minorities’ have the right for the administration of educational institutions:

A. which have been established by them only

B. which not necessarily have not been established by them but belong to their religion or language

C. Article 30 does not speak about minority but deals with Scheduled Tribes only

D. none of the above.

Ans. B

247. According to Articles 25 and 26, what constitutes an essential part of religion or religious practice is to be decided by the court on the basis of:

A. doctrines of particular religion

B. by referendum

C. by majority

D. by convening a religious meeting.

Ans. A

248. The fundamental rights as envisaged under Articles 12-35 are:

A. absolutely flexible

B. can be amended

C. not justiciable

D. cannot be amended at all.

Ans. B

249. Right of disabled employee as equal citizens not to be defeated by their superiors and they have no right to defeat their lawful rights:

A. Sunil Poddar v. Union Bank of India

B. Mani v. State of Tamil Nadu

C. Bhagwan Dass v. Punjab State Electricity Board

D. None of the above.

Ans. C

250. In the case of People’s Union for democratic Rights v. UOI:

A. non-payment of minimum wages is violative of Article 21

B. the decision in this case did not hearld for right to live with basic human dignity

C. Article 21 does not envisage right to live with human dignity

D. none of the above.

Ans. A

251. The protection given to the accused under Article 20(3) against compulsion ‘to be witness’ also includes ordinary documentary and testimonial evidence:

A. the protection given under Article 20(3) is not attracted by the above statement

B. the protection given under Article 20(3) is attracted by the above statement

C. witness means other than an accused to whom protection is not given

D. none of the above.

Ans. B

252. In case of A.K. Gopalan v. State of Madras, the Preventive Detention Act, 1950 was found conflicting with the two Articles:

A. Articles 14 and 17

B. Articles 19 and 21

C. Articles 23 and 25

D. Articles 23 and 32.

Ans. B

253. Which section of Preventive Detention Act, 1950 was declared ultra vires by the Supreme Court in case of A.K. Gopalan v. State of Madras:

A. Article 17

B. Article 11

C. Article 14

D. Article 19.

Ans. C

254. In a Calcutta case, Manager of a Bank took security for overdraft from the customer and caused the security to be entered into the books of the banks. The Manager shortly afterwards returned the security to the customer before satisfaction of the overdraft. The fact of return of security was mentioned in the books of accounts.

A. The Manager acted dishonesty under Section 24

B. The customer acted of dishonesty under Section 24

C. both the Manager and the customer acted dishonestly under Section 24

D. Neither of them is guilty

Ans. C

255. One Mrs. Komai bought a car on the name of her daughter, Kiran, who is a minor, and got the insurance policy transferred on her name (Mrs. Komal). The car met with an accident on two counts and she file for a claim on both the counts, from the insurance agency. She acknowledged the receipt of the money as Kiran. The insurance company her prosecuted under Section 467 of the IPC alleging fraud on the appellant’s part?

A. Mrs. Komal is guilty of forgery because she made the insurance company believed that she is Kiran

B. Mrs. Komal is not guilty of forgery because the said deceit did not secure her any advantage as the entire transaction was that of Mrs. Komal

C. Mrs. Komal is guilty of forgery because she signed all the papers in the name of Kiran

D. Both (A) and (C)

Ans. B

256. Dishonest misappropriation of property, knowing that it was in possession of a deceased person at his death and that it has not since been in the possession of any person legally entitled to it is dealt under-

A. Section 402 of IPC

B. Section 403 of IPC

C. Section 404 of IPC

D. Section 405 of IPC

Ans. C

257. 148 Criminal breach of trust is dealt under-

A. Section 406 of IPC

B. Section 407 of IPC

C. Section 408 of IPC

D. Section 409 of IPC

Ans. A

258. Which of the following is false of Section 34 of the Indian Penal Code?

A.it is only a rule of evidence

B. it does not create a distinct offence

C. lays down principle of liability

D. it is a penal provision

Ans. D

259. In a case P, a married lady was found in a pool of blood and lying on the ground. On the way to hospital in ambulance she breathed her last. It transpired in the evidence that when P was seated outside her jhuggi, her brother came near her and challenged as to why she made a complaint against her own brother R to the police, Her other brother R and Sharma too came. There was an altercation wherein Sharma stabbed her to death. Which of the following is true regarding this particular case?

A. As to the vicarious liability of R & C, that the accused Sharma was not carrying an open knife in his hand and there was no evidence to show that this fact was in the knowledge of the other accused.

B. Sharma had not given any call to his brothers that P should be stabbed to death. Otherwise all the accused had not come together and for that reason it is difficult to assume that all had a prior meeting of mind to cause the death of their sister.

C. The words used by C were to teach P a lesson for making false accusations. Keeping in view the close relationship, it is difficult to assume that all of them had shared the common intention to kill P. Under these circumstances, there is no reason to rope C and R by aid of Section 34, IPC and they were acquitted.

D. All of them

Ans. D

260. Belonging to gang of persons associated for the purpose of habitually committing dacoity is dealt under-

A. Section 398 of IPC

B. Section 399 of IPC

C. Section 400 of IPC

D. Section 401 of IPC

Ans. C

261. Buying or obtaining possession of a minor for the same purposes is dealt under-

A. Section 371 of IPC

B. Section 372 of IPC

C. Section 373 of IPC

D. Section 374 of IPC

Ans. C

262. Which of the following does not attract Section 34 of the IPC?

A. the accused husband killed his wife and threw her dead body into the well to the knowledge of co- accused. As yet co-accused took the false plea that on date and hour incident the deceased was present in the house.

B. the accused was involved in looting the victims in broad daylight on the main public road. Main accused indulged in looting but co-accused was simply standing nearby.

C. Driver and cleaner of a bus when form a common intention to kill the deceased and in pursuance of the plan kill him and take away the sale proceeds of the grain sold by him

D. all of them except the co-accused in B.

Ans. D

263. Habitual dealing in salves is dealt under-

A. Section 371 of IPC

B. Section 372 of IPC

C. Section 373 of IPC

D. Section 374 of IPC

Ans. A

264. Which of the following is false of Section 34 and Section 149 of the IPC?

A. S. 34 does not by itself create any specific offence whereas S. 149 does so

B. Some active participation in crime is required in S. 34 while it is not needed in S. 149

C. S. 34 speaks of common intention while S. 149 contemplates common object

D. S. 34 requires at least five persons who must share the common intention while S. 149 requires at least two persons to share the common intention

Ans. D

265. A attacks Z under such circumstances of grave provoca­tion that his killing of Z would be only culpable homi­cide not amounting to murder. B, having ill-will towards Z, and intending to kill him and not having been subject to the provocation, assists A in killing Z. Which of the following judgment under Section 38 of IPC applies to A and B?

A. A is guilty of culpable homicide and B is guilty of murder

B. B is guilty of culpable homicide and A is guilty of murder

C. Both A and B are guilty of culpable homicide

D. Both A and B are guilty of murder

Ans. A

266. The basic principle which runs through Section 32 to 38 of IPC is that:

A. in certain circumstances some part of the act is attributed to a person who may have performed only a fractional part of it.

B. in certain circumstances an entire act is attributed to a person who may have performed only a fractional part of it.

C. in certain circumstances an entire act is attributed to a person who may have performed the whole of it.

D. in certain circumstances no act is attributed to a person who may have performed only a fractional part of it.

Ans. B

267. Abetment of any offence, if the act abetted is committed in consequence, and where no express provision is made for its punishment is dealt under-

A. Section 109 of IPC

B. Section 110 of IPC

C. Section 111 of IPC

D. Section 112 of IPC

Ans. A

268. A quarrel arose between C on the one side and A and B on the other. C abused A, whereupon A struck him with a stick, and B struck him down with an axe on the head. He also received two other wounds with the axe on the other parts of the body. Any one of the three axe wounds was sufficient enough to cause death, especially the one on the head.

A. C is guilty for voluntarily provoking the attack while B is guilty of culpable homicide

B. A is guilty of culpable homicide, while B is guilty of voluntarily causing hurt

C. B is guilty of culpable homicide, while A is guilty of voluntarily causing hurt

D. Both A and B are guilty of culpable homicide

Ans. C

269. All about ‘intention’ is true except one:

A. is a state of mind

B. is an objective element

C. rarely susceptible to proof

D. always a matter of inference

Ans. B

270. The word ‘illegal’ is applicable to everything:

A. which is an offence

B. which is prohibited by law

C. which furnishes ground for civil action

D. all of them

Ans. D

271. Several persons assemble at the door of the house of one K and the appellant struck a blow with a kencha which fell on the left thigh of a workman working in the house of one K whom the appellant and others wanted to attack, and as the appellant struck at the very first person who opened the door and that was how that came to receive the injury.

A. every person is guilty of vicarious liability excluding the appellant

B. only the appellant is to be convicted for the said injury

C. none is guilty of vicarious liability

D. none of them

Ans. B

272. Abetment of any offence when one act is abetted and a different act is done; subject to proviso is dealt under-

A. Section 109 of IPC

B. Section 110 of IPC

C. Section 111 of IPC

D. Section 112 of IPC

Ans. C

273. In a case the accused was convicted u/s. 325 I.P.C. and was sentenced by trial Court to two months R.I. with fine of Rs. 500 for offence under S. 325 I.P.C. The trial pended for seven long years.

A. the sentence is improper for an offence under Section 325 I.P.C

B. the sentence is proper and appropriate

C. the accused should be sentenced to fine and imprison­ment till the rising of Court

D. both (A) and (C)

Ans. D

274. A gives Z fifty strokes with a stick. Here A may have committed the offence of voluntarily causing hurt to Z by the whole beating and also by each of the blows which make up the whole beating. As per Section 71 of IPC which of the following should be the punishment?

A. A is liable for every blow and should be imprisoned for fifty years one for each blow

B. A is only liable for blows he delivered on the victim

C. A is liable to one punishment for the whole beating

D. A should be separately punished for beating and delivering blows

Ans. C

275. Abetment of any offence, punishable with death or imprisonment for life, if the offence be not committed in consequence of the abetment is dealt under-

A. Section 115 of IPC

B. Section 116 of IPC

C. Section 117 of IPC

D. Section 118 of IPC

Ans. A

276. Abetting the commission of an offence by the public or by more than ten persons is dealt under-

A. Section 117 of IPC

B. Section 118 of IPC

C. Section 119 of IPC

D. Section 120 of IPC

Ans. A

277. Concealing a design to commit an offence punishable with imprisonment, if offence be committed if the offence be not committed is dealt under-

A. Section 119 of IPC

B. Section 120 of IPC

C. Section 121 of IPC

D. Section 122 of IPC

Ans. B

278. In which of the following death sentence is awarded?

A. Waging war against the Government of India

B. Abetting mutiny actually committed

C. Murder

D. All of them

Ans. D

279. Which of the following is true about imprisonment?

A. it is characterised by hard labour

B. it is characterised by confinement to jail

C. is subject to the kind of imprisonment

D. all of them

Ans. D

280. Abetment of an offence, punishable with death or imprisonment for life if an act, which causes harm to be done in consequence of the abetment is dealt under-

A. Section 115 of IPC

B. Section 116 of IPC

C. Section 117 of IPC

D. Section 118 of IPC

Ans. A

281. Abetting the commission of an offence by the public or by more than ten persons is dealt under-

A. Section 117 of IPC

B. Section 118 of IPC

C. Section 119 of IPC

D. Section 120 of IPC

Ans. A

282. What is the minimum term of imprisonment in case of, at the time of attempting robbery or dacoity, the offender is armed with any deadly weapon, he is punished with imprisonment of not less than:

A. four years under Section 397, IPC

B. five years under Section 397, IPC

C. six years under Section 397, IPC

D. seven years under Section 397, IPC

Ans. D

283. Which of the following Section of the IPC has not been omitted?

A. Section 56

B. Section 57

C. Section 58

D. Section 59

Ans. B

284. Which of the following Section of the IPC has been repealed?

A. Section 60

B. Section 61

C. Section 62

D. Both (B) and (C)

Ans. D

285. Which of the following Section of the IPC deals with solitary confinement?

A. Section 71

B. Section 72

C. Section 73

D. Section 74

Ans. C

286. Whoever is a party to a criminal conspiracy other than a criminal conspiracy to commit an offence punishable is dealt under-

A. Section 118B of IPC

B. Section 119B of IPC

C. Section 120B of IPC

D. Section 121B of IPC

Ans. C

287. Conspiring to commit certain offences against the State is dealt under-

A. Section 120A of IPC

B. Section 121A of IPC

C. Section 122A of IPC

D. Section 123A of IPC

Ans. B

288. Concealing with intent to facilitate a design to wage war is dealt under-

A. Section 120 of IPC

B. Section 121 of IPC

C. Section 122 of IPC

D. Section 123 of IPC

Ans. D

289. A is beating Z and Y jumps in to stop the beating. In the process A intentionally strikes Y. As per Section 71 of IPC which of the following should be the punishment?

A. A is liable to one punishment for voluntarily causing hurt to Z and to another for the blow given to Y

B. A is liable to one punishment for voluntarily causing hurt only to Z

C. A is liable to one punishment for voluntarily causing hurt only to Y

D. None of them

Ans. A

290. In a case the accused who was a widower led a homely life with his 12-year-old son, nephew and unmarried daughter. The accused suffered from no insanity. One day the accused accompanied by his son went with an axe in his hand to woods to gather siadi leaves. Sometimes after his nephew who had been working in the field discovered the accused sleeping under a tree with the blood stained axe beside him. There was no trace of the son of the accused. Later his son was found hacked to death. It transpired in evidence that the accused for the time being was seized of a state of mind in which he visualised that a tiger was going to pounce on him and as such mistaking his son as the tiger he cut him into pieces.

A. the accused is lying and is guilty of culpable homicide

B. it was mistake and the accused had no intention of causing the death of his son whom he dearly loved.

C. the accused is not his sound frame of mind

D. none of them

Ans. B

291. A, the captain of a steam vessel, suddenly and without any fault or negligence on his part, finds himself in such a position that before he can stop his vessel, he must inevitably run down a boat B, with twenty to thirty passengers on board, unless he changes the course of his vessel, and that by changing his course, he must incur risk of running down a boat C with only two passengers on board, which he may possibly clear. Here if A alters his course without any intention to run down the boat C and in good faith for the purpose of avoiding the danger to the passengers in boat B. But in the course of this action A runs down boat C.

A. A is guilty

B. A is not guilty of any offence

C. A did not intentionally run down boat C

D. Both (A) and (C)

Ans. B

292. A accused of murder, alleges that by reason of unsoundness of mind, he did not know the nature of the act.

A. The burden of proof is on the police

B. The burden of proof is on A

C. The burden of proof is on the Court

D. None of them

Ans. B

293. The accused without any provocation caught hold of the legs of a 7 year old child and dashed his head thrice in quick succession resulting in the death of the boy. Immediately after the occurrence the accused ran away. The accused pleaded insanity in defence.

A. the offence falls under Clause (iii) of Section 300, IPC

B. the offence falls under Clause (iv) of Section 300, IPC

C. the offence falls under Clause (v) of Section 300, IPC

D. the offence falls under Clause (vi) of Section 300, IPC

Ans. B

294. A, a surgeon, knowing that a particular operation is likely to cause the death of Z, who suffers under painful com­plaint, but not intending to cause Z’s death, and intending, in good faith, for Z’s benefit, performs the operation with Z’s consent.

A. A is guilty of culpable homicide

B. A deliberately caused the Z’s death

C. A is not guilty of any offence

D. None of them

Ans. C

295. Assaulting or obstructing public servant when suppressing riot, etc. is dealt under-

A. Section 150 of IPC

B. Section 151 of IPC

C. Section 152 of IPC

D. Section 153 of IPC

Ans. C

296. Knowingly carrying arms in any procession or organizing or holding or taking part in any mass drill or mass training with arms is dealt under-

A. Section 151AA of IPC

B. Section 152AA of IPC

C. Section 153AA of IPC

D. Section 154AA of IPC

Ans. C

297. Harbouring persons hired for an unlawful assembly is dealt under-

A. Section 157 of IPC

B. Section 158 of IPC

C. Section 159 of IPC

D. Section 160 of IPC

Ans. A

298. ‘Sedition’ as offence was held constitutionally valid in Kedar Nath v. State of Bihar, AIR 1962 SC 955 us dealt under-

A. Section 124 A of IPC

B. Section 128 of IPC

C. Section 136 of IPC

D. Section 138 of IPC

Ans. A

299. Public servant disobeying a direction of the law with intent to cause is dealt under-

A. Section 164 of IPC

B. Section 165 of IPC

C. Section 166 of IPC

D. Section 167 of IPC

Ans. C

300. Public servant unlawfully engaging in trade is dealt under-

A. Section 166 of IPC

B. Section 167 of IPC

C. Section 168 of IPC

D. Section 169 of IPC

Ans. C

For Question No. 301 to 400, click here.

For Question No. 401 to 536, click here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.